2008. november 15., szombat

Gobelin-kalandok :)

Péntek:
Mucikáéknak nem jó anyagot hoztak a faszénbriketthez, ezért ma sem tudtak dolgozni. Úgyhogy rá tudtam beszélni őt, hogy ne maradjon a szüleinél Zagyván, hanem jöjjön haza hozzám, hogy ne legyek itthon egyedül. Egész hamar haza is ért. Ez dicséretes. :) Bár sokat nem nyertem azzal, hogy itthon volt, mert előbb a billentyűzetét szedte szét, pucolta meg, majd rakta össze iszonyatos csörgés-zörgés közepette, majd miután bement a városba alaplapot venni a számítógépéhez, azt szerelte, azzal zörgött. Jaj de rossz volt! :)

Ismét elkezdtem varrni a szarvasos gobelinemet, amihez másodikként kezdtem hozzá, de aztán mindig másokat varrtam. Pedig szép gobi ez, de kicsit nekem nagy, 30×40-es, elég nehéz varrni, valamint nincs hozzá elég fonalam. Venni kellene, de a kódjukat elveszítettem, így majd be kell vinnem az üzletbe az egész gobit, és úgy tudjuk kiválasztani a színeket. :( Az égboltot varrnám, ami elég nagy terület a képen, de a nőci a boltban annak idején sajnos minden színhez csak egy fonalat adott. Akkor meg még nem voltam olyan rutinos, hogy tudjam, mekkora területre mennyi fonal kell (bár még most sem nagyon tudom eltalálni). Ő azt mondta, hogy elég lesz, én meg elhittem. Pedig egészen irreális elképzelés egy ekkora képnél...

Szombat:
Rászántam már magamat, hogy rávasaljam a vetexet a gyümölcsös gobim hátára. Nem ment simán... :) A vasalódeszkára megpróbáltam rajzszöggel kifeszíteni az anyagot, de nem nagyon akart sikerülni, mert annyira elhúzódott az anyag a varrás miatt. Végül Muci segített, neki jobban sikerült, okosabban csinálta. Utána a kiszabott vetexet megpróbáltam rávasalni. Közvetlenül rámentem a vetexre a vasalóval, és persze csaknem azonnal rágyógyult az anyag a vasalóra. :) Nem tudtam, hogy nem így kell, sosem csináltam még ilyet. Muci tanácsolta, hogy valami más anyagon keresztül vasaljam. Igaz, az érzékeny anyagú ruhákat is így szokták, logikus. De hogy egy férfi ad nekem tanácsot ebben... :D Fogtam egy konyharuhát, azzal végre sikerült szépen rávasalni a vetexet a gobi hátára. Egész jó lett, azt leszámítva, hogy a vetexet iszonyat görbén vágtam. :) Nem tudom, mivel lehet erre az anyagra vonalakat rajzolni, hogy szép egyenesre vághassam. Biztos valami filctollal, de az nekem nincsen, így én nem is rajzoltam be az egyeneseket, azért lett ilyen görbe. De azért így is tetszik, eltakarja a csúnya varrást a gobi hátulján, és szépen tartja is az anyagot. Nem lesz kemény tőle, de azért mégis ad neki egy kis tartást. Sajnos azért így is ferde maradt a kép, nem sikerült tökéletesen kifeszítenie Mucikának sem.

7 megjegyzés:

Lilang írta...

Szép lesz a szarvasod :)
Hát a vatex már csak ilyen :D
Óvatosan kell vele bánni :)

Unknown írta...

Én mindig közvetlen vasalom a vetex-et és még sose olvadt meg. Lehet túl nagy hőfokon volt? Egyébként én nem szoktam levágnni, rávasalom és utána vágom le, ami fölösleges. (Régebben varrtam ezt-azt, akkor kezdtem el így használni, pl blúz kézelőjéhez vagy szoknya derekához.)
A szarvas nagyon szép!!
Edit

Fauna írta...

Köszönöm mindkettőtöknek a bókokat a szarvasom nevében is. :) Remélem, kivarrva tényleg szép lesz, mert a festése (nyomtatása) sajnos elég rossz. :(

Edit: igen, elképzelhető, hogy túl magas hőfokon vasaltam a vetexet. Mondjuk így egy másik anyagon keresztül nem volt gond már. De önmagában a vetexre menni magas hőfokon elég ijesztő volt. :) Úgy emlékszem, hogy azt mondta az eladónő, hogy ez papír vetex. Volt vászon is, csak az drágább volt, és úgy gondoltam, nekem megfelelő az olcsóbb papír is. Nem tudom, kezelhetőség vagy tartósság tekintetében van-e különbség a kettő között. A vasalás utáni körbevágás jó ötlet! Mindig tanulok tőletek, topiktársaimtól valami új praktikát!

Moncs írta...

tényleg szép a szarvas. hát az eladóknak tényleg nem lehet mindig hinni cérnaügyben, na meg színben sem:) megkérdezhetném hogy az a vatex mire való? én is gobelinezek, de ennyire nem merültem még bele:)

Fauna írta...

Vetex a neve, és a gobisok arra használják, hogy rávasalják a gobi hátára, így jobban tart a gobi, jobban ki lehet feszíteni formára. De lehet csak a szélére is tenni, mint egy szegést, hogy az anyag ne foszlódjon ki. Én azért is tettem a gobi hátára, mert nem varrok hátul olyan szépen, szóval a visszája kicsit csúnyácska lett. De igazából én sem értek hozzá, úgyhogy lehet, hogy nem túl szakmai, amit írtam. :)

Moncs írta...

aham. megértettem nagyjából,hogy mire való mostmár:) a napokban felteszem a blogomba a goblenjeim képét(már ami készen van:) ) ha gondolja vki megnézheti nyugodtan:)

Fauna írta...

Moncs: én egészen biztosan meg fogom nézni! :)