2009. szeptember 19., szombat

Nyaralásunk képei - 10. rész

Megint visszatérek a bogácsi nyaralásunkra, így szeptember vége felé... :) Még a múlt héten hétvégén válogattam ki és csináltam meg a blogra a lillafüredi Anna-barlangban készült fotókat, de a sötét miatt vaku nélkül olyan zajosak lettek a fotók, hogy teljesen elkedvetlenedtem, és fel sem tettem őket. :( Azért most mégis megmutatom, csak érdekességképpen, hátha valakinek azért így is tetszenek valamennyire. :) Kétféle beállítással készültek a fotók, az első fele a képeknek sajnos még rossz beállításokkal lett lőve (mennyi dolgoztam vele Photoshopban, hogy valamennyire elfogadhatóak legyenek...), de a második fele már természetesebb színű. Csak hát a zaj a sötétebb részeken... :(




















































Ezen a képen egy falevél lenyomata látható - vagy megkövesedett falevél? Sajnos már nem emlékszem pontosan. :)

5 megjegyzés:

Jutka írta...

Nekem így is nagyon tettszenek.
Annyira buta vagyok a fényképezéshez azt sem tudom miről írsz, ezekkel a zajokkal kapcsolatban.

Fauna írta...

Akkor jó, ha nem tudod, miről írok a zajokkal kapcsolatban, mert így legalább tényleg megvan rá az esély, hogy kevésbé kritikus szemekkel nézed a fotókat, mint én, és csak az érdekes barlangi képződményekre figyelsz. :)

"A képzaj véletlenszerű idegen képpontokat jelent, amelyek nem tartoznak a kép részleteihez. Zajos lehet a kép, ha digitális fényképezőgépen magas ISO értékkel fényképez, alulexponál vagy sötétben hosszú záridővel fényképez. Az amatőr fényképezőgépek esetében általában nagyobb a képzaj, mint a professzionálisabb gépek használatakor. A beolvasott képeken okozhatja a képzajt a lapolvasó érzékelője. A film szemcsézettsége általában megjelenik a beolvasott képen.

A képzaj két formában jelenhet meg: világosságzaj (szürkeárnyalatos), melytől a kép szemcsésnek vagy foltosnak tűnik, illetve színzaj, amely általában színes eltérésekként látható a képen. "

Moncs írta...

szerintem is nagyon jók lettek! némelyiket el lehetne adni a Holdon készült felvételként annyira érdekes:) látom még a fotózáshoz is értesz. mennyi mindenhez!:) de jó is az:)

Jutka írta...

Heni köszönöm a felvilágosítást, de ezzel sem lettem okosabb. Azért hamarosan utána nézek a "dolognak" talán ragad rám valami.:O)

Fauna írta...

Moncs: köszi, de ezeket a fotókat a párom készítette, nem én. :) Ő ügyesebb.

xlliann: addig jó, míg az ember, nem találkozik ezzel a problémával, addig él békében. :)