2009. augusztus 20., csütörtök

Kirándulás a bányatónál, medúzákkal

Most a múlt vasárnapi kirándulásunkról mutatok fotókat. Húgom és anyukám előző nap egy szervezett túra keretében a bányatónál voltak, és mondták, hogy rengeteg édesvízi medúzát láttak a tóban. Mivel erről eddig nem tudtunk, és valószínűleg nem is olyan rég kerültek ebbe a tóba, Mucikával elhatároztuk, hogy mi is megnézzük őket, és hozunk is haza. Állítólag lehet őket akváriumban is tartani.

És most jöjjön a "képes krónika". :) Megint nem volt szívem "kidobálni" a képeket, ezért jó sokat mutatok. :)

Útközben, odafelé:



A bánya legnagyobb kiterjedésű része (még sokkal nagyobb, mint amilyennek a képeken látszik):




Fura fejet vágok (gondolom, a szemembe sütött a nap):


Csak úgy vagyunk:




Hülyéskedünk, mintha leesnénk a szakadékba - gyerekek... :)



A bányató "bejárata":


A bányató és környéke:





Egy kutyus is fürdött a tóban a gazdáival (akiket persze nem fotóztam le):


Rengeteg fecske röpködött a tó fölött:


Portrék rólam - ezek sajnos még a jobban sikerültek közül valók (és így is ronda dagipók vagyok)... :/



Mucika medúzát fog:








A medúzák - 1-2 cm nagyságúak többnyire:






Rengetegen voltak:



Nagyon jópofa állatok, olyan kis helyesek, de itthon nem őshonosak, és mivel megeszik a halak petéit, károsnak is tekinthetők. Itthon nem maradtak meg szegénykék, nem igazán tudtam velük mit kezdeni. Először beraktam őket a békám és a halam mellé (akkor még csak egy halam volt, egy öves díszcsík - most van még négy gurámim mellette, a béka meg külön akváriumba került át) , de összecsipkedték őket, a béka majd megőrült tőlük. :) A szűrőt sem mertem járatni, mert amikor bekapcsoltam, szinte beszívta a medúzákat, olyan picikék. De a koszos (szűrés nélküli) vizet meg nem tudják elviselni... Alig maradt életben néhány, azokat meg már nem akartam megtartani, nem tudtam volna őket hová tenni (szűrés nélkül hogy biztosítsak nekik tiszta vizet?). Szegénykék... De van belőlük bőven, meg jobb is nekik kint a tóban. A Wiki egyébként így ír róluk:

A kétpolipos vagy édesvízi medúza (Craspedacusta sowebyi) 2 életalakja, a helyhez kötött polip és a szabadon mozgó medúza nemzedékváltakozással áll egymással kapcsolatban. A medúzák bimbózás útján válnak le a hidrapolipokról. A medúza megtermékenyített petéjéből polipalak fejlődik ki. Az első nemzedék 2 milliméteres nagyságú, egyszerű testfelépítésű, tapogató nélküli polip. A második nemzedéket képviselő medúzák azonban idővel 2 centiméteresre is megnőnek, és tapogatóik száma a harangszerű ernyők mentén 200-400 is lehet.

Ismét a bánya egy másik része, de még a tótól nem messze:



A tótól kicsit messzebb:


Lementünk egy forráshoz vizet venni, ez a tábla áll ott:


A forrás (sajnos nagyon rossz fényviszonyok voltak):


Mucika a forrásnál:


Ennél a forrásnál még nem is jártam, vagy legfeljebb egyszer kicsi koromban, amikor a kőparkba mentünk, de arra meg már nem emlékszem, hogy milyen útvonalon jutottunk oda.

Összességében véve kellemes, érdekes kirándulás volt. Somoskőben a háznál még kicsit megpihentünk, ettem a kertből friss fügét, szilvát, szedret, egy kis körtét, de már elég hideg volt, úgyhogy nemsokára jöttünk is haza.

2 megjegyzés:

Besiren írta...

Látom jót kirándultatok, gyere meghívlak egy limonádéra.

Fauna írta...

Ircsi: köszönöm szépen, jólesik ebben az augusztusi kánikulában! :)