2009. augusztus 9., vasárnap

Feketelábú görény




Képek forrása: http://www.nps.gov/

Tündéri, ám veszélyeztetett feketelábú görénykölykök fejlődését lehet nyomon követni egy webkamera által, ezen az oldalon:

http://nationalzoo.si.edu/


A feketelábú görény az egyetlen őshonos görényfaj Észak-Amerikában. Megjelenésében nagyon hasonlít a közönséges görényre, azonban jóval hosszabb (kb. 60 cm) és kecsesebb, vékonyabb. Testszíne világos bézs, míg lábai és farka teljesen fekete. Sajnos mára már a kipusztulás szélére sodródott. Ennek két oka van: az élőhelyének jelentős mértékű csökkenése, és fő táplálékának, a prérikutyák számának alapos megfogyatkozása. Az észak-amerikai tudósok az állatot szolgáló megmentő programot hoztak létre, melynek keretében mesterséges környezetben növelni kívánják az egyedszámot, és visszatelepíteni őket természetes élőhelyükre. A program sikeres, a fogságban tartott példányok száma kb. 400, azonban a mai napig is csak egyetlen egy populáció él önfenntartóan a természetben. Ha nem lenne ez a program, teljesen kipusztulnának.

Angolul tudóknak részletesebben itt:

http://nationalzoo.si.edu/Animals/NorthAmerica/default.cfm

Dér Zoltán A vadászgörény c. könyve szerint:

Feketelábú görény

Latin neve: Mustela nigripes

Jegyei: A feketelábú görény a mi európai görényünk észak-amerikai megfelelője. Testméretei és súlya nagyon közel áll az európai görényéhez. Lényeges eltérést a szőrzet mutat, ennek jellemzői a fekete láb, és a homlokán található fekete pánt. Testének felső része halványbarna, a hasi része csaknem fehér.

Életmódja: Szokásai, a vadászat, illetve a szálláshely tekintetében az európai görénnyel csaknem megegyezőek, és rendelkezik bűzmiriggyel is, melyet az európai görénnyel megegyezőképpen használ.*

Tápláléka: Tápláléka közt szintén megtalálhatjuk az egereket, a nyulakat, pockokat és patkányokat, valamint az Észak-Amerikában honos földi mókust, békákat, gyíkokat, különböző madártojásokat és fiókákat, valamint fogyaszt halat is.

Élőhelye: Hazája Észak-Amerika, a Sziklás-hegységtől keletre, Kansastól Montanáig és Észak-Dakotáig.

Ellenségei: Az ember és a kíséretében tartózkodó kutyák, a farkas, valamint az észak-amerikai kontinensen honos ragadozó madarak.

Brehm Az állatok világa című műve szerint:

A fekete lábú görény (Mustela nigripes)

A menyétek csoportjának képviselője továbbá a feketelábú görény. Amint azt neve is jelzi, különösen fekete lábai, s ezenkívül a homlokán látható fekete pánt jellemzi. Testének felső fele halványbarna, sőt majdnem fehér, alsó fele szintén fehér. Ennek a fajnak Észak-Amerika a hazája, mégpedig a Sziklás-hegységtől keletre - Kanzastól Montanaig és Észak-Dakotáig - terjedő vidék.

* Az európai görény (Mustela putorius) életmódja: A görény főként szürkületkor és éjszaka vadászik. Úszni is jól tud. Zsákmányát előszeretettel behordja és vackában felhalmozza. Ha lehetősége van rá, rókák vagy üregi nyulak kotorékában, illetve odvas fákban, sziklák vagy gyökerek közti üregekben tanyázik, de ha a szükség úgy hozza, maga is megépíti saját kotorékát.
Ha megijesztik vagy sarokba szorítják, támadóját bűzös váladék kifecskendezésével igyekszik elriasztani.

5 megjegyzés:

PAMIS Takarító Kft. írta...

Na ez lagalább aranyos állat.
Nem úgy mint a varánusz.

Fauna írta...

Szerintem a varánusz is aranyos. :) Mármint amiket pl. házi kedvencnek tartanak. Egy komodói varánusszal én sem szívesen találkoznék élőben. :)

PAMIS Takarító Kft. írta...

Én a másikkal sem:)

Raindrop írta...

Az kéne még varánusz... Egyben nyelne le. :D Nem is olyan régen láttam a szigetről és azokról az állatokról filmet, hát mit ne mondjak... Szeretném feledni! :D

Ezek a görik viszont szupercukiédesek! :D
A másik kommentben meg a pici vaddisznók. Még sosem láttam picikét élőben, csak kifejlett példányt.
Tök jó képek! Ismét!!! :)

Fauna írta...

Na ide sokkal-sokkal előbb kellett volna választ írnom, de most találtam ide vissza. :)
Raindrop: örülök, hogy tetszettek a képek, mind a görik, mind azok a lökött vaddisznók, akik anyuéknál az összes kukoricát tönkretették. :) Persze nem a vadasparkiak, hanem az "igazi" vadak. :)
Ami a varánuszt illeti: a komodói az nagyon veszélyes, rengeteg baktérium van a nyálában, ezért a harapása halálos. De biztos te is ezt láttad abban a filmben, ezért szeretnéd inkább el is felejteni. :) De amiket házi kedvencként lehet tartani, azok tényleg olyan helyesek! Sztyeppi varánuszt (Varanus exanthematicus) szoktak hobbiállatként tartani, ha gondolod, nézz meg róla képeket a neten. :)